Hoe blijf je uit de spiraal van Angst?

Het regent angstberichten over hoge facturen. Ze komen terecht in de zee van angst voor tekort. We willen instant weg bewegen van angst en ons hoofd wil zo snel mogelijk oplossingen bedenken voor die angstige verhalen, zodat alles onder controle blijft. Maar hoe hervind je rust in onrustige tijden? 


Laat die angstboodschappen eens zakken, uit je hoofd neerdwarrelen in je lijf.

Voel je hoe je ademhaling gaat als je die berichten leest, die verhalen hoort? Merk je hoe die angst je ademstroom omhoog duwt, de doorstroming van zuurstof oppervlakkiger maakt, je spieren verstijven en je lichaam onder spanning zet? Bij angst gaat de biologische reactie van ons lichaam aan: het stresshormoon cortisol komt vrij, zodat we meer energie hebben om ons te verdedigen. Maar elke dag om de oren worden geslagen met angst zorgt voor constante stress en haalt je uit je basisvertrouwen. Intussen worden we al enkele jaren ondergedompeld in een bad van angst: angst voor ziekte, angst voor tekort, angst voor elkaar, angst voor de toekomst… geen wonder dat steeds meer mensen klachten krijgen fysiek, mentaal of emotioneel. 

Vertrouwen komt vanbinnen-uit

In die angstreactie wordt ons denken beperkt tot het zoeken naar zekerheid en controle. Nooit eerder hadden we zoveel technologische tools die ons een gevoel van controle in de hand duwen. We kunnen gezondheid monitoren, uitgaven beheren, tal van voorspellingen raadplegen over wat komt en toch brengt het ons zelden de rust of het diep vertrouwen die we zoeken. Om uit de spiraal van angst te komen is er geen tool nodig die je schijnbaar controle geeft. Wat nodig is, is dat jij de controle terugneemt: dat je niet langer de waarheid buiten jezelf zoekt, maar binnenin voelt wat klopt voor jou en daarop begint te sturen. De regie van je leven niet langer in handen van de ander, maar bij jezelf begint te leggen. Het werd ons niet geleerd. We werden opgevoed om het vertrouwen steeds buiten ons te leggen: bij onze ouders, bij de leraar, bij de arts, bij de wetenschap of de overheid. We zoeken kennis en vertrouwen buiten ons en net dat trekt ons weg uit ons eigen voelen. Hoe meer kennis, hoe meer ons denken en de maatschappij wil controleren en hoe minder we om kunnen met onzekerheid en het niet-weten. Hoe minder we durven vertrouwen op het niet-meetbare en dus hoe sneller we angst voelen als er iets onzeker wordt. Hoe groter ook onze angst, want ons vertrouwen hangt vast aan factoren buiten ons. 


Van hoofd naar hart

Om het vertrouwen terug te vinden is er een verschuiving nodig van hoofd naar hart. Wij zijn voelende wezens. Het elektromagnetische veld van het hart is 5000 keer krachtiger dan dat van het hoofd. Het hoofd weet, het kan oneindig veel kennis verzamelen, maar het hart bezit de wijsheid om net in complexe tijden het grotere plaatje te voelen. Alleen hebben we sinds onze kindertijd alle aandacht aan de ontwikkeling van ons denken en brein geschonken, terwijl het voelen, ons intuïtieve vermogen veel minder aandacht kreeg en dus ook minder vertrouwd voelt om op te sturen. In onze huidige realiteit is het zo dat data of meetbaarheid ons gevoel lijken te sussen, ons probeert factueel aan te tonen wat de waarheid is. Maar er is niet 1 waarheid. Er is enkel wat waar is in jouw beleving. Durven voelen wat klopt, wat waar is voor jou en hoe jij wilt bewegen is wat werkelijke rust brengt, want het wordt gevoeld en ervaren binnenin, ipv aangeleerd door cijfers buitenaf. 

Ten volle aanwezig in het leven

Onze grootouders en voorouders hadden veel minder kennis, geen toegang het internet, tot apps of data, maar leefden vanuit een veel groter vertrouwen. Niemand die wist welk weer het morgen zou zijn en dus was je overgeleverd aan de verbondenheid met de natuur, de beweging van de vogels, of het keren van de wind om te voelen wanneer je best het graan zou oogsten. Niemand die zich afvroeg of je wel zou opdagen als je 15 minuten te laat was op een afspraak, geen berichtjes om je exacte locatie te delen, enkel het vertrouwen dat de ander de plek van afspraak wel zou vinden. Er waren ook geen schermen om je aandacht te vangen, dus was er meer ruimte om echt aandacht te hebben voor elkaar. Te luisteren er ten volle aanwezig te zijn bij elkaar.

Herstel het vertrouwen in jezelf

Het vertrouwen terug voelen en uit die spiraal van angst komen, we kunnen het allemaal. Het werd ons niet geleerd, maar we kunnen het terugvinden door naar binnen te bewegen. Durven we stoppen met hollen? Stoppen met fixen, stoppen om weg te bewegen van onszelf, maar durven we aanwezig blijven bij alles wat we voelen. De angst te voelen ipv die weg te duwen en te voelen welke overtuigingen (zoals ik ga tekort hebben, ik kan het niet) je weg houden van het vertrouwen.  

3 stappen om het perspectief te verschuiven:

  • Van hoofd naar hart en lijf: durf je voelen wat er gebeurt in je lichaam? 

  • Van de ander naar onszelf: durf je de blik afhalen van de trigger (de omgeving of de ander) en kan je kijken naar je eigen overtuigingen? Waar ben ik bang voor? 

  • Van slachtoffer naar creator: wat kan ik zelf doen om een andere realiteit te creëren?


Wil je ook uit de spiraal van angst komen?
Op dinsdag 11 oktober geef ik een lezing over het onderwerp, waarbij ik je uitnodig om niet enkel te komen luisteren, maar te komen voelen en ervaren.
Di 11 oktober van 19.30u tot 21.30u bij Atelier Moss. Prijs 30 euro.
Aarzel niet, er zijn slechts 10 plaatsen beschikbaar.