Dragers van Wijsheid - In gesprek met Laura Jonker bezielster van ZIJN VOL ZIN.

Over de interviewreeks: Dragers van Wijsheid

Wijsheid wordt vaak omschreven als kennis of verstand. Maar er is een wezenlijk verschil tussen knowledge, kennis die je aanleert en knowing, weten wat klopt voor jou. Wijsheid vloeit voort uit dat laatste, die verbondenheid met jezelf. Stil durven vallen om onder alle informatie te horen wat jouw hart je toefluistert. Met deze interviewreeks geven we een stem aan wijsheid. We bieden je inzicht in doorleefde kennis om jou eraan te herinneren wie je werkelijk van binnen bent: een drager van wijsheid.

Foto by Maarten Staetemans

Wijsheid brengt je waar je moet zijn, zoals water naar de zee stroomt.

“Alles begon met een roep. Een schreeuw om uit de chaos van mijn hoofd te komen en te luisteren naar een diepere stem in mij.” Aan het woord is Laura Jonker, 48 jaar en bezielster van ZIJN VOL ZIN, haar praktijk en tevens uitnodiging om via coaching, retraites en meditatie helemaal jezelf te zijn en meer zin te vinden in je leven. In dit interview ga ik met haar in gesprek over Tibetaanse wijsheid, innerlijke ruimte en het Bosklooster als plek om jezelf op te laden in de natuur.

Hoe hoorde jij de roep van je eigen wijsheid?

Als twintiger was ik veel moe, heel vaak ziek en het was eigenlijk altijd wel chaos in mijn hoofd, bij vlagen dacht ik zelfs dat ik gek was. Ik voelde zoveel. Soms voelde ik iedere tien minuten een andere emotie, het leven voelde intens aan. Inmiddels ben ik 48 geworden en mediteer ik sinds mijn 25ste. Het stilzitten en stilvallen heeft mijn leven veranderd, want in mijn meditaties kon ik waarlijk gaan voelen wat er speelde. Ik liet het stil worden in mezelf. Dankzij meditatie heb ik geleerd niet te reageren op al die impulsen. Hierdoor kon ik onder alle stemmen in mijn hoofd die andere stem horen. De echte roep van wijsheid is onmiskenbaar, die hoor je.

Is stil worden belangrijk?

Je meer verbinden met een natuurlijke omgeving en stilte zijn essentieel. Durven stilvallen, stilstaan en vertragen om naar binnen te keren en te voelen, wat gebeurt er nou echt? Als je dat niet doet blijf je in je eigen verhaal of in die vele stemmen hangen alsof je iets wordt aangedaan, of alsof je ergens in vast zit. Terwijl dat helemaal niet zo is. De stem van wijsheid weet precies wat er nodig is voor jou om er uit te komen. Het leven stroomt net als water naar het diepste punt en mondt altijd uit in het groter geheel van de zee. Je kunt tegen het leven in blijven zwemmen, of je kunt luisteren naar de wijsheid die jou als vanzelf meer in verbinding brengt met het levende in jezelf, net zoals water naar de zee stroomt.

Foto by Maarten Straetemans

Hoe volgde jij die roep?

De stem van wijsheid nodigde mij als eerste uit om een meditatiegroep te starten. Voor mij was dat een zinvolle stap op mijn pad, want dankzij meditatie kon ik zo’n andere wereld ervaren en dat gevoel wilde ik graag delen met anderen. Ik had wel allerlei overtuigingen die dit verlangen in de weg zaten. Ik was bijvoorbeeld geen man, ik had geen 3 jaar in een grot gemediteerd of toestemming gekregen van een leraar. Hoezo zou ik kunnen gaan mediteren met anderen? Bovendien had ik toen nog geen eigen plek en ging ik meditatie aanbieden in een sportschool aan mensen die dat totaal niet kenden. De eerste deelnemers waren mensen die vooral bezig waren met het uiterlijk, conditietraining en sterk worden. Nu ging ik hen vragen om hun mond te houden en te voelen wat er binnen in hen eigenlijk gaande was. Het was best een uitdaging. Mijn roep was heel sterk, maar die andere stemmetjes ook. Dan zat ik stil en hoorde ik zo’n stemmetje zeggen: wat zeg je nou weer of wat is dit voor onzin, denk je nou echt dat mensen dit nodig hebben? En toch ben ik blijven staan en heb ik vertrouwen gehouden.

Hoe vond je de moed om door te gaan?

De moed krijg je door het te doen. Dat is de allerbelangrijkste stap. Daar kan ik verder heel kort over zijn. Het gaat erom 1 stap te zetten. Als het echt is en je volgt jouw authentieke stem, dan krijg je altijd commentaar of reacties van mensen dat ze er iets aan hebben. Als je in tune bent met je ziel of zin dan geven mensen je dat terug: zo kreeg ik vrijwel meteen te horen dat ik hen raakte met mijn woorden, terwijl ik net zelf tijdens de meditatie had gedacht, wat zeg ik toch voor onzin.

De wijsheid waar jij mee verbindt is geïnspireerd op authentieke Tibetaanse wijsheid. Hoe ontstond die verbinding?

Ik weet niet waarom het bij mij Tibet is, ik kan daar geen praktische link mee vinden. Maar het is de kunst om de signalen in je eigen leven te zien en op te pakken. Zo kreeg ik eens na een gesprek met mijn Tai Chi leraar op één van mijn vragen geen vervullend antwoord. Ik besloot zelf naar de bibliotheek te gaan om een antwoord te vinden. Toen ik de langs de rijen met boeken liep, sprong ineens een titel eruit. Het was alsof het woord op de boekenkaft mijn kant op kwam zweven, om me wakker te maken. Het was het woord Enlightenment of verlichting. Ik voelde meteen dat dit was waar ik mee bezig moest gaan. Een paar jaar later reikte mijn Qigong leraar mij een volgend boek aan en zo ben ik de wijsheid van Tibetaanse vrouwen beginnen te volgen. Het voelde alsof ik thuis kwam. Daarna stootte ik voor het eerst op de naam van Yeshe Tsogyal, de grondlegster van het Tibetaanse boeddhisme uit de 8ste eeuw. Ik las haar naam en kwam meteen in een andere wereld terecht, alsof ik terug werd gebracht in haar wereld. Ik kocht daarop haar biografie, en terwijl ik las over gebeurtenissen in haar leven, gebeurde precies op dat moment hetzelfde in mijn eigen leven. Dat was zo bizar. Met mijn Westerse logica kon ik het niet begrijpen. Op een gegeven moment heb ik me er volledig aan overgegeven en hoorde ik weer die stem, die mij deze keer opriep om naar Tibet te gaan. Twee dagen later zat er in mijn inbox een volledig uitgeselecteerde reis naar die plekken die ik wilde bezoeken en die relevant waren geweest in het leven van Yeshe Tsogyal. Zo secuur kan het gaan als je bereid bent om de wijsheid te horen en er ernaar te leven. Dat is toch wonderlijk en magisch mooi?!

Hoe kunnen mensen terug verbinden met hun stem van wijsheid?

Afbakenen. Durf je eigen tijd en ruimte af te bakenen voor wat werkelijk belangrijk is. Je hebt een soort zuivere ruimte nodig voor jezelf waarin je kunt gaan filteren: wat is de ruis en wat is datgene wat nu echt bij mij hoort en hoe ik wil leven. Dichter bij je eigen zin of verlangens komen is heel belangrijk. Ik vind het echt spijtig dat mensen zich zo disconnected voelen. Daarom doe ik ook dit werk, ik voel de roep vanuit de wereld om hieraan mijn steentje bij te dragen.

Is er een ritueel dat jij kan delen om deze wijsheid terug te voelen?

Een heel eenvoudig ritueel is om je duim in je navel stoppen, rustig en diep contact te maken en daar een tijdje mee te zitten. Vaak zit daar heel veel pijn merk ik bij mijn cliënten. De navel is de verbinding met de bron, met het leven en met je moeder. En daarmee ook met je eigen natuur. Wil je dichter bij jezelf komen, dan is dit een doeltreffend en simpel ritueel. Ik doe het nog steeds, bijvoorbeeld als ik een film kijk, zittend op de bank, laat ik mijn duim rusten in mijn navel. Het ontspant en brengt je terug bij je basis.

Als je één ding terug zou kunnen brengen naar deze tijd, welke wijsheid zou je terugbrengen?

Vanuit de Tibetaanse cultuur zou ik het concept van Innerlijke Ruimte naar hier willen halen. In Tibet is er veel ruimte om te zijn: ruimte voor emoties, ruimte om je weg te zoeken met ups en downs, maar er is ook uitgestrekte fysieke ruimte. Het land kenmerkt zich door bergen, maar vooral ook de uitgestrekte vlaktes. Deze uitgestrektheid helpt enorm bij het vinden van ruimte van binnen. Het concept innerlijke ruimte is een afspiegeling van de uitgestrektheid van de Tibetaanse hoogvlakte. Innerlijke ruimte is nodig om waarlijk contact te maken met datgene wat resoneert met jouw hart. Het hart heeft namelijk ruimte nodig om te kunnen kloppen, als het dichtgetimmerd is met agenda’s, hoge eisen of onrealistische verwachtingen, dan is er geen ruimte voor je harteklop en kun je geen verbinding voelen met je zielsverlangens.

Foto by Maarten Straetemans

Hoe belangrijk is een natuurlijke omgeving in dat gevoel van ruimte?

De natuur is niet enkel de spiegel, maar ook de plek waar je weer uit je hoofd kan komen en die je terugbrengt naar wie jij in wezen bent. Jij bent ook natuur. Het gaat er volgens mij niet om dat je elke dag in een groot en uitgestrekt natuurgebied bent. In je eigen tuin of op je balkon staat ook al natuur. Het is belangrijker om je af te vragen: Ben je bereid om je ermee te verbinden?

Wij kunnen als mens vanalles bedenken, fantastische plannen maken, producten verkopen, hele steden aanleggen, maar in de basis zijn wij gewoon natuur en daar zit een wijsheid in. In de natuur is het veel makkelijker om onze eigen natuurlijke wijsheid te horen. Wat ik interessant vind is om mensen terug in de natuur te brengen en ze daar dan in contact te brengen met hun innerlijke stem, dat is namelijk wat de natuur van zichzelf doet en zo is het cirkeltje rond.

En zo komen we bij Het Bosklooster dat jij in april opent. Wat is dat juist?

Het Bosklooster is een plek, een tent aan de zuidkant van de uitgestrekte bossen van de Veluwe, waar mensen net als in een klooster op regelmatige basis kunnen samenkomen. Ik geef daar natuurretraites en stiltedagen. De term klooster heeft dus niets met religie te maken, maar alles met regelmaat, liefde, rust én stilte. Het gaat erom de ziel van de natuur te kunnen ervaren en je eigen ziel hierdoor weer te laten opladen. Het bosklooster is zo’n plek waar je bij jezelf te rade kan gaan om te ontdekken waar je nou werkelijk zin in hebt. Als je het gevoel hebt vast te zitten, of als je jezelf weer in dat oude patroon ziet geraken, stel je dan die vraag. Waar heb ik werkelijk zin in? Het lijkt een simpele vraag, maar serieus, deze vraag heeft echt mijn leven veranderd.

Waar heb jij het komende jaar zin in?

Ik heb zin om duizenden mensen te bereiken. Ik ben klaar voor de grote toeloop aan mensen zodat ze het verschil gaan maken in hun eigen leven en daarmee in het leven van de mensen met wie zij samenleven. Ik heb zelf gemerkt wat zinleving met een mens kan doen, hoe het je uit de worsteling kan halen en weer het plezier in het leven kan doen herontdekken. Ik geniet dagelijks van wat er allemaal mogelijk is en heb vooral zin dit mooie gedachtengoed verder verspreiden. Kort en bondig? Kom maar op, laat maar van je horen, ik heb er ontzettend veel zin in.

Kom naar de opening van het bosklooster op 2 april of ontdek de retraites en het aanbod.

Meer over Laura Jonker via ZIJN VOL ZIN.

Foto by Maarten Straetemans