Ik werk, dus ik ben?

Pas nu ik niet meer vast werk in een bedrijf of verbonden ben aan één opdracht, voel ik hoe dit adagio mijn leven beheerste de afgelopen 20 jaar. We kennen allemaal wel de standaard openingsvraag: wat doe jij in ‘t leven, alsof dat definieert wie je bent?

Ik ben net zoals velen op zoek gegaan naar een job of een beroep dat bij mij zou passen. Maar hoe doe je dat? Je balanceert tussen een wereld van moeten en het blijven zoeken naar jouw passie. Ik heb West-Vlaamse roots en dus werd ik groot met het beeld dat véél werken de norm is, want werken brengt op en zo kan je iets kopen in de kast van het leven. Daar doe je het toch voor, niet?

En zo beheerste hard werken 15 jaar lang mijn leven. Een burn-out zes jaar geleden liet mij voorzichtig andere wegen verkennen, maar dat stemmetje in mijn hoofd, dat was het moeilijkste om stil te krijgen. Ja, maar... wat als ik dit niet meer doe, dan verdien ik niets (lees: wat ben ik dan nog waard?) en dan ben ik niet meer wie ik was (lees: wie ben ik dan?). Om nog maar te zwijgen van wat anderen ervan zullen denken als ik die veilige job die onze maatschappij zo waardeert verlaat. De angsten slaan ons om de oren.

Maar het durven loslaten van wie ik dacht dat ik moest zijn. Mijzelf niet langer definiëren in jobtitels, maar als een padvinder door het leven gaan, veranderde mijn perspectief op wat werken werkelijk kan zijn. Het loslaten van de zekerheid, bracht me naar de stilte van mijn hart. Daar vond ik antwoorden die me langzaam een nieuwe weg toonden: niet langer hard werken maar hart werken. Waar wil ik aan bijdragen? Waarom ben ik hier?

Vandaag volg ik voluit waar mijn hart blij van wordt en durf ik er ook naar handelen. Ik wil mensen helpen om hartsbewuster te leven, in plaats van in het hoofd alle antwoorden te zoeken. Mijn hart veert op als ik groepen mag begeleiden, inzichten zie binnensijpelen en vooral ook zie wat het doet om elkaar op te tillen, mensen groter te maken, in plaats van kleiner. Daarom organiseer ik dus weekends en workshops als uitnodiging om dé reis aan te gaan van je leven: de reis naar je hart.

Wil jij ook bijdragen vanuit jouw kernkracht? Wil jij ook vanuit jouw hart werken?
Kom mee op ontdekkingstocht op zaterdag 17/10 tijdens de dagworkshop Werken vanuit je hart. Alle info vind je hier.

Vicky Willems