#Samenvoorgezondheid

Met z’n allen zijn we TEGEN Corona, maar waarom zijn we niet samen VOOR meer gezondheid? 

Er gaat geen uur voorbij of er wordt over de ziekte gepraat die ons allemaal in de ban houdt. De onzichtbare vijand met wie we in oorlog zijn. De oorlogstaal wordt niet geschuwd: we waren in lockdown, we spreken over strijders en helden aan het front, overal worden bubbels en afgeschermde zones gecreëerd en kappers zien er tegenwoordig eerder uit als een krijgsmacht. Ook de burgers worden opgeroepen om hun buren in het vizier te houden en aan te geven als er teveel mensen in de tuin al dan niet op anderhalve meter afstand samentroepen. Iedereen doet mee want #samentegencorona. Resultaat: mensen vertrouwen elkaar niet meer, iedereen leeft in angst om ziek te worden of de ziekte door te geven aan een geliefde. Angst regeert in tijden van oorlog. Angstige mensen en bedrijfsleiders zorgen ervoor dat de economie nog verder wegzakt, waardoor mensen niet enkel angst hebben voor hun gezondheid, maar ook voor hun job en hun overleven.

Wat als… we een positieve verhaallijn hadden gekozen?
#Samenvoorgezondheid bijvoorbeeld. 

Wat een kans was dat geweest om mensen bij te brengen hoe ons lichaam en onze immuniteit werkt en hoe we onszelf kunnen versterken. Misschien waren onze voedingsindustrie en retailers campagnes begonnen ter promotie van voeding die rijk is aan vitamine A, C, D, Zink en Selenium. Misschien begonnen de overheden, economisten en werkgevers anders te kijken naar onze winstmaximalisatie maatschappij, doorbrak men de spiraal van ‘altijd meer’, startte er een zoektocht naar meer rust, minder stress en bijgevolg een beter werkend immuunsysteem. Misschien werd de focus finaal verlegd van een ziektegericht beleid en het bijhorende verdienmodel gekoppeld aan ziekte en de gecreëerde afhankelijkheid van medicijnen, naar een gezondheidsbevorderend beleid, gericht op preventie, educatie en ondersteuning. Misschien werden er extra budgetten vrijgemaakt om de oorzaak te achterhalen van onze verzwakte immuniteit? Stel je voor dat we niet naar ziekte-curves keken, maar in kaart hadden gebracht hoeveel mensen gezonder werden? Of hoe de immuniteit van mensen werd versterkt? Misschien was het resultaat dan wel dat we vol vertrouwen waren dat ons lichaam het Corona virus en alle andere virussen die er de komende jaren zeker nog aan komen, kon overwinnen. 

Wij bepalen zelf via welke lens we kijken naar de werkelijkheid. Wij hebben samen de kracht om het scenario positief te maken en de verhaallijn te veranderen. Wie doet er mee? Verander tegen in VOOR en kies ervoor om vertrouwen te verspreiden in plaats van angst. Stuur deze oproep voor positiviteit verder, als je er ook zo over denkt.  #samenvoorgezondheid.