Leren van elkaar

Hoe vaak zijn we niet elkaars criticus? Of voelen we ons beter door een ander kleiner te maken met ons oordeel? Wat gebeurt er als je je medemens als leraar zou zien die jou in elke ontmoeting iets kon leren?  

Ik deel met jullie mijn wonderlijke inzichten die ik kreeg in de dagelijkse conversaties die ik heb met mensen. Probeer het ook eens. Kijk naar je omgeving met een andere blik, kijk eens naar elke opmerking of ontmoeting als een kans om iets bij te leren over jezelf. 


Inzicht 1: Hoe trager je zwemt, hoe sneller je vooruit komt.

Ik hou ontzettend van zwemmen. Baantjes trekken geeft me rust en ik het water voel ik me vrij als een kind. Enkele weken terug ging ik op een warme woensdagochtend in de vroege ochtend zwemmen in het openluchtzwembad in Hasselt. Het was even geleden dat ik nog baantjes getrokken had, dus mijn hele lijf genoot ten volle, maar ik merkte ook dat het af en toe wat stroef ging. 

Na enkele lengtes crawl sprak een mede-zwemmer mij aan. Mag ik jou een tip geven? Euh, ja. Ik zie dat je naar adem hapt na elke uitademing, dat komt omdat je te snel wilt gaan. Hoezo? Probeer eens om trager te zwemmen, met meer aandacht minder slagen te maken, zodat je langer uitademt onder water en daarna ook beter en langer kunt inademen. Wist je dat je door trager te zwemmen sneller vooruit komt? 

Ik was wat perplex voelde me wat bekeken, maar dacht wie weet, ik probeer het. En effectief, ik zwom moeiteloos, gleed beter door het water en kon veel beter ademen. Ik bedankte de man en hij wenste me nog veel zwemplezier.  

Waauw dacht ik wat een inzicht dat ik hier aangeboden krijg: hoe trager ik ga, met aandacht voor elke ademhaling, hoe sneller ik vooruit kom. Dat is zoals het leven zelf: hoe bewuster je keuzes maakt, hoe meer je durft te vertragen, los durft laten en kan vertrouwen op je gevoel, hoe moeitelozer je je eigen weg kan gaan. 

InspiratieJan Bikkembergs