Bomen groeien in stilstand 

“Tja, we moeten vooruit hé in ‘t leven… zucht”. De drang en druk om vooruit te komen, bezig te blijven en mee te draaien in de molen. Ik hoor het tijdens elk coachingsgesprek en loop soms zelf ook nog tegenaan. Maar waarom denken we dat doordoen de enige manier is om iets te bereiken in het leven?


Stilstaan is achteruitgaan, je kent het mantra wel. Maar is dat wel zo. Kijk eens in de natuur. Een boom groeit niet op wilskracht, die groeit niet door aan z’n takken te trekken en te willen dat hij dit jaar x procent groeit. Een boom groeit door tijd te nemen, zich te laten dragen en voeden via een sterke ondergrondse connectie met de andere bomen, planten en zwammen. Een boom beweegt simpelweg mee met de seizoenen en leeft van wat voorhanden is.


Blijven doordoen, haalt je onderuit. 

De drang om te blijven gaan ligt aan de basis van zoveel klachten waarmee mensen kampen vandaag: van rusteloos slapen, de gedachtestroom niet meer stil krijgen, tot paniekaanvallen en burn-outs. Durven stoppen. Zullen we het daar eens over hebben? De moed hebben om het niet-weten-hoe-het-nog-vooruit-moet toe te laten, dat is echte kracht, want dan opent zich de mogelijkheid tot verandering. Hoe kan je in godsnaam zien hoe het anders moet als je aan het hollen bent op het pad dat je altijd al volgde? Als je angstig kijkt naar morgen heb je enkel oog voor wat je kan verliezen. Het is pas als je stil te staan en jezelf de ruimte geeft om eens rond te kijken dat je kan voelen hoe het echt met je gaat en wat je hart wil. 

Wat helpt jou om stil te vallen in plaats van wat heb je nodig om te blijven gaan?

Het is een wereld van verschil. Het is niet mijn missie om mensen rap rap op te lappen om mee te kunnen blijven draaien, nee ik wil helpen om rust en ademruimte toe te laten. De natuur is daar zo’n dankbare leermeester in, merk ik tijdens sessies natuurcoaching, omdat harten er vanzelf hun natuurlijke ritme terugvinden. Of als mensen tijdens een sessie integrale voetreflex in slaap vallen of stil worden omdat ze de ruimte niet meer hoeven vol te praten. Dat zijn voor mij gouden momenten, omdat ik weet dat als mensen durven stilvallen, die diepe rust toelaten in zichzelf dat er van nature terug stroming komt. Daarom is ‘bomen groeien in stilstand’ het mantra bij Atelier Moss.